Irány a DRHE!

Több mint száz új elsős hallgató nyert felvételt egyetemünkre. Szerda este kihirdették a felvételi ponthatárokat a szeptemberben induló egyetemi szakokra. A népszerű szakok többségén tavalyhoz képest valamelyest csökkentek a ponthatárok.

Csaknem 108 ezren jelentkeztek és ebből 75 ezer diákot vettek fel felsőoktatási intézménybe. Egyetemünkön tanító szakon 74 diák érte el az elegendő, 282-es ponthatárt. Hitéleti képzésre összesen 39 diákot vettek fel. A legnépszerűbb nem világi szak a vallástanár, azaz a református hittanár-nevelőtanár volt idén.

Fotó innen.

A jelentkezők idén is több helyre jelentkezhettek. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt: az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt. A felvételi ponthatárok önmagukban nem jelentenek semmit: amelyik szakon például alacsonyabb a bejutási küszöb, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy oda a gyengébb tudású diákokat veszik fel. A pontszámokat alapvetően az határozza meg, hogy egy szakon hány hely van és oda hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek.

Ha több magas pontszámú jelentkező írta be például a felvételi lapjára első helyen az adott szakot, ott magasabb lehet a ponthatár. Ha viszont erre a helyre sok diákot vesznek fel, akkor lejjebb kerülhet a küszöb. Felfelé módosíthatja a ponthatárt, ha valahol kevés a hely vagy nagyon kevesen jelentkeznek magas pontszámmal (lásd keretes írásunk az egyik idei "rekordról"). Előfordulhat az is, hogy egy szakra csak kevés állami ösztöndíjas hallgatót lehet felvenni, ezért ott eleve magasan húzzák meg a ponthatárt. Tanító szakokra általában 280 és 290 pont között lehetett bejutni.