Eduroam

DRHEEduroam

A DRHE eduroam szolgáltatás beállítása

Ez a leírás kizárólag a DRHE polgárai számára érvényes. Aki vendégként van az intézményünkben (tehát nem egyetemünk hallgatója, oktatója vagy más alkalmazottja), annak a „Vendégeink számára” cím alatt olvasható információ lesz segítségére.

Az ebben a dokumentumban leírtak azokra vonatkoznak, akik a DRHE területén szeretnék az eduroam szolgáltatást használni, de ők nem a DRHE polgárai.

Az eduroam szolgáltatást azok használhatják, akik olyan intézményben (továbbiakban: anyaintézmény) tanulnak vagy dolgoznak, amelyik csatlakozott az eduroam közösséghez.

A mobil eszköze nálunk (DRHE) is fel tud csatlakozni az eduroam hálózatra, ha az helyesen volt beállítva és ezzel a beállítással már az anyaintézményében vagy máshol is használni tudta az eduroam szolgáltatást.

Minden olyan kéréssel, mely az eduroam használatával kapcsolatos (pl. eduroam tag-e az Ön anyaintézménye; hogyan kell beállítani az Ön mobil eszközét ahhoz, hogy működjön az  eduroam szolgáltatás stb), kérjük forduljon közvetlenül az anyaintézményéhez, ill. az ott dolgozó informatikus kollégáihoz. Ezekben a kérdésekben ők az illetékesek és ők tudnak segíteni.

Az eduroam használatához minimálisan az alábbiak szükségesek:
–    WIFI képes eszköz (pl. mobiltelefon, tablet, notebook. stb);
–    saját névre szóló felhasználónév, jelszó.

Minden eszközön külön beállítás szükséges ahhoz, hogy csatlakozni tudjunk velük a DRHE eduroam WIFI hálózathoz. A beállítás során – operációs rendszertől függően – bizonyos állományokat szükséges az eszközre másolni, valamint be kell írni egy bejelentkezési nevet és a jelszót. Ezt a beállítást elég egyszer megtenni, és csak akkor kell módosítani, ha megváltoztatja a jelszavát.

A belépés folyamata a DRHE eduroam hálózatába a különböző operációs rendszerekből tehát a következő: mobiltelefon vagy tablet beállításához (Android, iOS) elég, ha a megszokott módon (Google Play, App Store) telepítjük az „eduroam CAT” alkalmazást. Ezt elindítva válasszuk ki a „Debreceni Református Hittudományi Egyetemet”, és telepítsük (install) az egyetem beállítási profilját. Ehhez a két lépéshez internetelérésre van szükségünk. Ezt követően írjuk be az eduroam szolgáltatás használatához az UniPass felületen (drhe.unipass.hu) is használt személyes bejelentkezési nevünket @drhe.hu végződéssel kiegészítve és a jelszavunkat.

Beállítások az eduroam CAT alkalmazás nélkül:

IOS (IPHONE) készülék

 1. A készüléken a WIFI bekapcsolása után elérhető (WIFI) hálózatok közül ki kell választani az „eduroam” nevűt;
 2. Be kell írni az UniPass felhasználónevet és jelszót @drhe.hu végződéssel kiegészítve: – felhasználónév@drhe.hu – jelszó majd KAPCSOLÓDÁS/CSATLAKOZÁS/CONNECT.
 3. Amikor feljön a tanúsítvány (radius.drhe.hu), a MEGBÍZHATÓ feliratot kell választani. Mindezek után létrejön a csatlakozás és megtörténik az eduroam hálózatba a belépés.

 

ANDROID készülék

 1. A készülékre telepíteni kell a DRHE eduroam tanúsítványt. (Ezen a linken szükséges letölteni a fájlt.)
  1. Letöltéskor célszerű a tanúsítványt eduroam –nak elnevezni.
  2. Kiválasztani: Használat a következőhöz – WIFI, majd OK.
 2. A készüléken az elérhető (WIFI) hálózatok közül ki kell választani az „eduroam” nevűt.
 3. A csatlakozáshoz az alábbi beállításokat kell megtenni:
  1. Kiválasztani az előbb elmentett eduroam-nak nevezett tanúsítványt.
  2. EAP = PEAP,
  3. Speciális: Phase2 = MSCHAPv2,
  4. névtelen/anonim/külső = eduroam@drhe.hu
 4. Be kell írni az UniPass felhasználónevet és jelszót @drhe.hu végződéssel kiegészítve: – felhasználónév@drhe.hu – jelszó majd KAPCSOLÓDÁS/CSATLAKOZÁS/CONNECT. Mindezek után létrejön a csatlakozás és megtörténik az eduroam hálózatba a belépés.

WINDOWS készülék

 1. A készüléken a WIFI bekapcsolása után elérhető (WIFI) hálózatok közül ki kell választani az „eduroam” nevűt;
 2. Be kell írni az UniPass felhasználónevet és jelszót @drhe.hu végződéssel kiegészítve: – felhasználónév@drhe.hu – jelszó majd KAPCSOLÓDÁS/CSATLAKOZÁS/CONNECT. Mindezek után létrejön a csatlakozás és megtörténik az eduroam hálózatba a belépés.

Sikeres belépés után természetesen (mindhárom operációs rendszer esetében) a DRHE-n és más eduroam föderációhoz csatlakozott intézményben is elérhető lesz az eduroam hálózat az adott eszközön.

Az Eduroam rendszer használatára és csatlakozására vonatkozó szabályzat itt olvasható.